Zenelejátszó

2015. január 3., szombat

Pacsiadás :)

A pacsiadás nem éppen hasznos, de jó játék. Erre az egyszerű trükkre néhány kutyát szinte tanítani sem kell, de bármelyik eb könnyen elsajátítja a feladatot. A sikerélmény szinte garantált, pláne, ha gazdának és kutyának egyaránt szórakozás a tanulás.
Lépések:
1. Készíts a zsebedbe vagy egy övtáskába jutalomfalatot, majd játssz egy kicsit a kutyáddal, hogy egy picit kimozogja magát-így jobban tud majd koncentrálni.

2. Ezután-lehetőség szerint-ültesd a kutyát magaddal szembe.
3. Vegyél egy jutalomfalatot a bal kezedbe úgy, hogy a kutya is lássa, esetleg azt is hagyhatod, hogy megszagolja, de még ne add oda neki!
4. Guggol le a kutya elé, és a jobb kezedet tartsd a lába felé, hogy bele tehesse a mancsát.
5. A kutyád a jutalomfalat iránt fog inkább érdeklődni, de mivel egyelőre nem kapja meg, előbb-utóbb megmozdítja a lábát is, hogy megpróbálja elvenni.
6. Ekkor fogd meg és egy kicsit tartsd a mancsát ( mintha kezet ráznál vele), és ezzel egy időben, azonnal add oda a jutalomfalatot is!
7. Ismételd el még párszor a fentieket. A kutyád egyre hamarabb fogja emelni a lábát.
8. Ekkor már társíthatod a mozdulathoz a parancsszót is: Amikor kinyújtod a kezed, mondd, hogy pacsit vagy mancsot!
9. Ha a kutyád már minden esetben megemeli a lábát, nehezítsd a feladatot: már csak akkor add oda a jutalomfalatot, ha szépen tenyeredbe teszi a mancsát (egy apró lábemeléssel már ne elégedj meg).
10.  Ha már jól tudja a kutyád, hogy mit vársz tőle, elhagyhatod a jutalomfalatot. A lényeg a fokozatosság: Először például csak nagyon dicsérd meg, majd játssz vele, de a következő alkalommal még adj jutalomfalatot. Ezeket az alkalmakat azonban fokozatosan ritkítsd a játék javára. Végül már legyen elvárás a parancs teljesítése, hiszen a kutyád már tudja, mit kell tennie-de természetesen néha így is járjon a dicséret.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése