Zenelejátszó

2014. június 30., hétfő

Szibériai Husky

A Szibériai husky a munkakutyák ( szánhúzás,teherhordás,vadászat) közé tartozik, közepes méretű, Kelet-szibériából származik.Onnan elterjedt Alaszkában és Kanadában is. Szőrzete vastag, szagtalan, évente kétszer igen erősen vedlik, színe ordas vagy szürkés, nem ritkán ezüstös színű.Mérsékelten tömör felépítésű és dús szőrzetű teste, álló füle és bozontos farka is északi származásra utal.Jellegzetes testtartása meglehetősen könnyed.Eredeti funkciója szerint hámban kiválóan dolgozik, könnyű terhet közepes sebességgel, hatalmas távolságokra elhúz.Testalkata és formája híven tükrözi eredendő erejét, sebességét, állóképességét.Kissé ferde szemeinek élénk és barátságos kifejezése a jó társ alkalmazkodó tulajdonságaira utal.Tenyésztői igen nagyra tartják.
-Kan
Marmagasság: 53,3-59,7 cm.
Tömeg: 20,4-27,2 kg.
-Szuka
Marmagasság: 50,8-55,9 cm.
Tömeg: 15,9-22,7 kg.
A kanok megjelenése erőteljes, de sohasem durva, a szukák vékonyabbak,a testfelépítmény törékenysége nélkül.Megfelelő kondícióban, jól fejlett és feszes izomzatnál a szibériai huskyn nincs ( nem lehet!) túl súly.








Tacskó kutya :)

A tacskó német eredetű rövid lábú, kis termetű munkavadászkutya, három méret-és szőrváltozata ismert.A tacskó változatainak eredete a régmúlt időkben nyúlik vissza.Egyiptomban találtak olyan emléket,melyeken megtalálható ez a rövid lábú,hosszú hátú kutya.Származása vitatott; egyesek szerint a Francia bassetek ( szó szerint: alacsony kutya) rokona. Közkedvelt elnevezése a dakszli, amely az eredeti német névből, a dachshundból ered, amely borzkutyát jelent. Ez nem véletlen, hiszen zsákmányát a föld alá is követi. A tacskók remekül ásnak, így szinte lehetetlen kifutóban tartani őket. A tenyésztése során mind könnyedebbé és elegánsabbá vált fajta nagy népszerűségnek örvend.Beceneve: "Tacsi, Dakszli". A tacskó alapvetően vadászkutya, mindamellett nagyon jól alkalmazkodik a városi tatáshoz is. Kotorékeb, ezért aki erdőközelben tartja tacskóját számolnia kell azzal, hogy elszökhet vadászni. A vadászatban az önállóság a legnagyobb erénye, ezért az életben is nagyon önálló és akaratos. Tartsa következetességet igényel. Rövid lábai ellenére sportos és mozgékony.Makacs és önfejű természetű.
Marmagassága: 16-26 cm, tömege: 3,6-9 kg.
Várható élettartam: 14-17 év.







Dobermann :)

A Dobermann az egyetlen német fajta,amely kitenyésztője nevét hordja.Ez a "fajta" nem csak mint éber jelzőkutya,hanem mint őrző-védő feladatokra kiválóan alkalmas munkakutya-és házi kutya került be a köztudatba, a XX. század elejétől pedig rendőrkutyaként is széles körben elterjedt. A Dobermann tenyésztés célja egy közép nagy,erőteljes,izmos felépítésű kutya létrehozása,amely tömegessége mellett igen elegáns és nemes felépítésben testesül meg.A dobermann napjainkban kísérő,.védő-és munkakutyaként alkalmazható, de családi környezethez is kitűnően alkalmazkodik.Elegáns és nemes felépítésű, erős és szikár a testalkata. Régebben vágták a fülét és a farkát, ma már ez hazánkban nem divat és a csonkolást egyes országokban szigorúan tiltják.
Színe: fekete,barna,kék élesen körülhatárolható rozsdavörös színnel.Általában indokolatlanul áll agresszív kutya hírében, bár fontos hogy már kölyök kora óta határozottan és következetesen neveljük.Könnyen képezhetők,és engedelmes,hűséges házőrzők.Nemcsak bátrak, hanem éberek, mozgékonyak és energikusak is.Mivel erős állatok, mindig figyeljünk rá,ha kisgyerek közelébe kerül.
Marmagassága: 68-72 cm (kan), illetve 63-65 cm (szuka).
Testtömeg: 30-40 kg.
Várható élettartam: 10-14 év.









Német juhászkutya

A Német juhászkutya Németországból származó közepes termetű kutyafajta. Okos,kedves,játékos kutya,és mindemellett hűséges társ.Gyakran alkalmazzák nyomozó,-mentő-és vakvezető kutyaként, de ideális háziállat lehet egy családnak is,mert remekül megérteti magát a gyerekekkel.

- Ügető típusú kutya, lábait átlósan viszi,a mozgása térölelő. A hátsó lábaival tudjon legalább a test közepéig lépni, a mellső lábai ugyanolyan hosszúak legyenek.
- Marmagassága: Kan 62,5 cm., szuka 57,5 cm,. az eltérés mindkét nemnél legfeljebb +/- 2,5 cm lehet.
Fej: A testnagysággal arányos, a marmagasságának körülbelül 40%-a, nem durva, de nem is túl finom. Az ajkak szárazak, feszesek, jól záródnak.
Fogazat: Legyen teljes,egészséges (42 fog,alul 22), ollós harapású.
Fül: Közép nagy, álló ( a kölykök mintegy 6 hónapig, néha tovább is lógatják,vagy befelé hajlítják a fülüket), csúcsban végződő,előre tekintő.
Szem: Közép nagy, ferde metszésű, mandula formájú, értelmet sugárzó,elevenséget, magabiztosságot fejezzen ki. A szem színe harmonizáljon a kutya szőrzetével.
A német juhászkutya könnyen gondozható.Naponta egyszer egy vakaróval át kell húzni majd kikefélni a szőrzetét, szükség esetén az ujjra húzott gézzel kitisztítani a fülét. A szemváladékot papírzsebkendővel kell letörölni. A kutyát fürdetni általában nem kell, csak ha az állatorvos javasolja, vedlik vagy élősködőt kell kiírtani, illetve ha belefeküdt valamilyen bűzös dologba.
Betegségei: Szaruhártya-gyulladás, Gyomorcsavarodás,Bélbetolódás,Krónikus exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség,Gyulladásos izületi megbetegedések,Artrózis,Csípőízületi diszplázia,Gerincvelőhártya.csontosodás.





2014. június 26., csütörtök

Amerikai pitbull terierr :)

Erős felépítésű kutya, marmagasság 46-56 centiméter, testtömege 30-45 kilógramm.Koponyája széles,háta rövid és izmos,mellkasa mély, ágyéka feszes.Végtagjai izmosak,erőteljes csontozatúak.Szőre rövid,sűrű,fényes.Általában szemüknél valamelyik szemük fekete foltos.De valamennyi elismert kutyaszínben tenyésztik,fehérrel keverve.Alomszáma: 4-8 kiskutya.Várható élettartalma: 10-14 év.Hihetetlenül bátor és elszánt.Viadalokra tenyésztették ki,azokban az országokban,ahol nincs betiltva,őrző-védőnek is használják.Bár sokak szerint agresszív,kevés foglalkozással kiküszöbölhetők a kellemetlen viselkedészavarok. Sok foglalkozást nem igényel,de azért azt szereti,ha szelíden megsimogatják a hasát.Gyermekszerető,hűséges és odaadó,feltéve,ha jól bánnak vele.Tanulékony,figyelmes,szófogadó és mindent megtesz a gazdájáért.Nagyon jó munka kutyák legalább 1-2 tonnát eltudnak húzni ha mindig edzésben vannak.Ha ezt a kutyát választod és harcra neveled akkor harcos kutyád lesz,de nem születésük fogva vadak.A pitbull fejét jóval nagyobb részét foglalják el az izmok mint más kutyáké ezért ilyen erős a harapása.Amikor harapnak azt teljes erőből teszik.Hajlamosak a szívproblémára illetve az allergiára.Átlagosan vedlenek ápolásuk nagyon egyszerű.Amikor traning-ezzük a kutyát kezdjük kívül,belül.Ismertessük meg minnél különbözőbb helyzettel.Sok mozgásra van szüksége.A pitbull olyan mint egy sport kocsi nagy teljesítményre képes ezért óvatos sofőrre van szüksége.