Zenelejátszó

2015. július 1., szerda

Csehszlovák farkaskutya :)

Csehszlovák farkaskutya egy viszonylag fiatal fajta. A cél egy német juhásznál egészségesebb munkakutya kialakítása. A kisérlet végül nem érte el eredeti célját, mivel a farkasvér miatt a Csehszlovák farkaseb viszonylag nehezen kezelhető, de a fajta mégis elterjedt annyira, hogy az FCI elismerje 332-es standart számmal.
Testének hossza 10:9 arányban viszonyul a magassághoz. A marja határozottan kirajzolódó és izmos, hátvonala masszív és vízszintes. Lágyéka izmos, fara rövid és nem széles.
Az izmos nyak olyan hosszú, hogy a kutya az orrát könnyedén a földig tudja hajtani. A nyak kecses ívben hajlik át testbe. A stop mérsékelten erős. Az arccori része vékony, orrnyerge egyenes, ajkai feszesek.A csehszlovák farkaskutya harapása ollószerű vagy harapófogó-szerű. A nyári és a téli szőrzet nagyon különböző.
Marmagasság: kanok nem lehetnek 65 cm-nél alacsonyabbak, a szukáknak 60 cm-nek kell lennie.
Testtömeg: kanok minimális súlya 26 kg, szukáké 20 kg. Természetesen a farkas felmenők miatt ezt a fajtát nehezebb szocializálni, ezért fontos, hogy kora kölyökkortól kezdve hozzá legyen szoktatva az emberekhez, más kutyákhoz és állatokhoz, valamint az embert körülvevő urbanizált környezethez. Egygazdás kutya, az  idegenekkel szemben visszafogott,tartózkodó, de a gyermekektől mindent eltűr. A kanoknál különösen oda kell figyelni a más kutyákkal való szocializációra. Nem való első kutyának, csak tapasztalt ebtartóknak. Nagyon ritkán ugat,inkább vonyít, mint az északi szánhúzó kutyák. Katonai célokra tervezték.