Zenelejátszó

2014. augusztus 15., péntek

Kaukázusi juhászkutya

Határozott, ma már csak kedvtelésből tartott kutyafajta. Az orosz kutya egyik változata, de lényegében ( kinézetétől eltekintve) azzal azonos. Több néven ismert: Medve kutya, orosz pinscher.
Igen jó testfelépítésű,erős, szikár, megnyúlt törzsű kutya. Feje erős, hosszúkás. Szemei nagyok, sötétek, értelmes tekintettel. Fülei lógnak, nem hosszúak, lekerekítettek, rövid és sűrű szőrrel fedve. Gyakran vágják, olyankor félig felálló. Nyaka erős, izgalmi állapotban magasra felnyújtja. Ágyéka rövid, fara lekerekített. Mellkasa széles, mély. Hasa mérsékelten felhúzódott. Végtagjai izmosak, erőteljesek. Mancsa ovális, zárt. Gyakran előfordúl farkaskarom, melyet el kell távolítani. Farka közepesen hosszú.
Magasság: kanok esetében 70-75 cm (de minimum 65 cm), szukák esetében 65-70 cm (de minimum 62 cm).
Testsúly: a méret nagyfokú heterogenitása miatt 35-60 kg, de általában 48 kg. A dús szőr miatt többnyire nehezebbnek  tűnik.
Fő feladata a nyáj védelmezése, farkasoktól,medvéktől, sakáloktól, más ragadozoktól és az idegen emberektől. Robusztus megjelenése elriasztja a betolakodókat. A felügyeletére bízott területet egy-két fajtársával együtt elszántan és szívósan őrzi. Fajtársaival szemben dominánsan viselkedik. Magabiztos és jó kutya. A családból mindenkit falka tagjának tekinti, gazdát, gyerekeket, háziállatokat egyaránt, és ennek megfelelő vehemenciával védi is azokat. Szívós, erős állat. Kisgyermekes családok számára különösen ajánlott. Intelligens, értelmes, de a tanításhoz-makacsságnak tűnő nagyfokú önállósága miatt-idő, türelem és találékonyság szükséges. A következetesség és határozottság nagyon fontos. Megfelelően nevelve viszont kitűnő munkatárs,igazi barát válik belőle. Méretéből mozgásigényéből eredően csak olyan családba javasolt,ahol kellő területet tudnak rendelkezésére bocsátani.




Rottweiler :)

A rottweilernek nincsenek északi ősei. Amikor a római légiók visszavonultak Észak-Európából, ott hagyták a kutyáikat, és ezek az erős kutyák hasznossá váltak. A középkorban rottweil városában kezdték ezeket a kutyákat helybéli juhászkutyákkal keresztezni.Így jött létre az úgy nevezett rottwiler mészáros kutya, melyeket vágómarhák terelésére használtak. Ezeket a kutyákat nagy előszeretettel vetették be a harcok során. A római légiók harci kutyájaként jutottak el ősei Németországig, ahol-rottweil városka környékén, az 1900-as évek elején alakult ki mai formájuk.
A kank tömege 50-60 kg, míg a szukáé 40-45 kg. Színe fekete-vörös. A rottweiler-tenyésztés arra törekszik, hogy egy olyan erőtől duzzadó fajta fejlődjön ki, amely súlyos egyéniséget tükröző összmegjelenésében ne legyen híján nemes vonásoknak. Barátságos, békés alaptermészetű, jó idegzetű, hűséges, engedelmes, kitűnően tanítható. Megjelenése erőt sugároz, magabiztos,kiengyensúlyozott, szereti a gyerekeket. Tartózkodó, a környezeti befolyásokra nyugodtan reagál, de fenyegetés esetén védekezési készsége, jól kifejlett küzdő és védőképessége előtérbe kerül, a fájdalmas hatásoknak félelem nélkül ellenáll. A rottweiler nemcsak kiváló szolgálati, mentő, kisérő, rendőrségi, katonai, örző-védő kutya, de családi, hobbi kutyaként is kitűnő. Ahhoz hogy a rottweiler engedelmes, megbízható társ legyen, a kutyát megfelelően kell tanítani, nevelni sok szeretettel, játékkal, határozott irányítással. A felnőtt rottweiler nem igényel különösebb ápolást, gondozására nem kell sok időt fordítani. Évente egy fürdés, havonta átdörzsölés,a vedlőszőr kikefélése. Nagytestű kutyaként diszpláziára hajlamos. Szopornyica, parvo amely betegségekre különösen fogékony fajta, ezért a védőoltásokat időben be kell adatni. Laza hasfal esetén gyomorcsavarodásra hajlamos, ne etessük túl, és evés után ne engedjük szaladgálni.





2014. augusztus 12., kedd

Julius K-9!

Te tudod mit jelent a K9 kifejezés?
Amellett,hogy nagyon divatos ezt a szót használni,
csak nagyon kevesen tudják az igazi jelentését.
A szó jelentése egészen a II. világháborúig vezethető vissza.Pearl Harbor japán lerohanása után az amerikaiak hazafias érzelemtől vezetve felszólították a kutyatulajdonosokat, hogy katonai célokra adják át a négylábú kedvenceiket. Több ezer kutya került így az amerikai hadsereg kötelékébe. A latin canine (kutya) szóból aztán az angolul nagyon hasonló csengetésű K9 elnevezés lett az ¸¸újoncokat" kiképző csapat neve. S bár a több ezer kutya közül kevesebb, mint a feléből lett aztán ténylegesen katonakutya, de a hadsereg és a rendőrség kutyáinál megmaradt a K9 elnevezés. Ma csak az USA hadseregében több, mint 2700 négylábú katona teljesít szolgálatot. A bűnüldözésben is reneszánszát éli a kutyák használata. A rendőrkutyák betörőket, drogdealereket, gyilkosokat juttatnak a rács mögé, s teszik ezt gyakran életveszély közepette..
A terrorizmus elleni  küzdelemben is kiemelt szerep jut négylábú barátainknak. Napjaink minden bizonnyal leghíresebb kutyája a Kairó nevű eb, aki a SEAL kommandó oszlopos tagjaként részt vett az Oszama bin Laden elleni akcióban. Sőt kutya volt az, aki legelöl haladt, a fejére szerelt infrakamerának  köszönhetően pedig létfontosságú információkhoz juttatta a mögötte haladó kommandósokat. Kairó azóta legendává vált, és felröppent, hogy azért csináltattak neki titán fogakat, hogy könnyedén kettéharapjon szinte bármit, ami az útjában áll.A kutya foga egy gyakorlatozás során tört ki, és hogy az erős fogása során a fogpótlás ne jusson hasonló sorsra, így egy erős övezetből készítettek az el neki.